Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Spray mot opioidöverdos ger ambulansen chans att hinna fram i tid

Publicerad: 2025-04-17 15:00

När det bjöds in till utbildning på USÖ i hur man kan rädda liv med den numera receptfria sprayen Naloxon var gensvaret stort. Över hundra personer som i sin vardag möter personer som kan drabbas av opioidöverdos slöt upp. Och fler efterfrågar kunskapen.

Spray mot överdos

Det ser ut ungefär som en nässpray och funkar likadant. Puffen rekommenderas att ges långt in i näsan på den drabbade så att det verkningsfulla ämnet når slemhinnan. Varje spray innehåller dock bara en dos, så in i näsan direkt, utan att testpuffa – för annars går dosen upp i tomma intet. OBS – bilden är arrangerad. FOTO: Håkan Risberg

Det berättar Sara Ode, kurator inom verksamhetsområde infektion och initiativtagare till utbildningen tillsammans med överläkare Lars Edling och Jenny Jansson, enhetschef i psykiatrin.

Naloxon är inget nytt i vården, och sedan 2019 har det delats ut gratis till missbrukarna i samarbete mellan sprututbytet och psykiatrin. Det nya nu är att det går att köpa Naloxon receptfritt på apoteket. Det enda som behövs är en kort utbildning som ges av farmaceut. 

"Det är positivt att det släppts fritt så att anhöriga, polis, socialtjänst och andra som har personer beroende av opioider i sin närhet kan utrusta sig med sprayen som kan innebära att liv räddas" säger Sara Ode.

Det var därför som utbildningssatsningen genomfördes nu i vår, i samverkan mellan infektion, beroendevården och sprututbytet.
Deltagarna var från vaktbolag, polis, räddningstjänst, psykiatrin, socialtjänst, stödboenden, Stadsmissionen och Kriminalvården. Även ett antal privatpersoner fanns på plats för att lära sig.

"Budskapet är att misstänker man en överdos så ska man först ringa 112. Sedan ge sprayen. Det är som en nässpray men med bara en puff så man kan inte slösa en och testspraya i tomma luften. Efter att ha gett sprayen ska den ge effekt inom några minuter. Om det inte sker ges en puff till med den andra spraydosan i förpackningen" förklarar Sara.

Och man har inget att förlora – för även om det inte är en opioidöverdos är den enda biverkningen att personen som fått sprayen i sig blir hård i magen.

Det sprayen gör är att den ger en antidot som sitter i 30 minuter. En med opioidöverdos som fått sprayen får med andra ord en omedelbar abstinens. Men efter 30 minuter släpper antidoten och överdosen återkommer, så därför är det viktigt att ringa 112.

"Sprayen ger ambulansen chans att hinna fram, det är så den kan rädda liv."

Örebro kommun har efter utbildningen beslutat att utrusta alla stödboenden med sprayen. Och på efterfrågan ges utbildning till personer som i sin yrkesroll kan stöta på missbrukare.

"En önskan vore att det här fanns tillgängligt på samma sätt som det finns hjärtstartare ute i samhället. Det skulle ge ökat lugn åt oroliga anhöriga. I debatten pratas om att sprayen skulle kunna leda till ett större riskbeteende bland missbrukare, men det är inget vi sett. Dessutom är det kicken de vill åt, och den tas ju bort av sprayen" säger Sara Ode.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 17 april 2025

Bläddra bland resultaten på din sökning